A regionális üzleti hálózatok főbb kérdései - Vilmányi Márton (2000)
Az üzleti hálózatok kialakulása és működése a '90-es évek kezdetétől került a szervezetelméleti kutatók figyelmének középpontjába, mint új, eddig meg nem figyelt tulajdonságokkal, jellegzetességekkel bíró gazdasági szerveződési egység. Kialakulásukra, működésükre egyfajta magyarázatot nyújt a tranzakciós költségek elmélete, az erőforrás-függés elmélet, a szervezeti tanulás elmélete, a versenystratégia elmélet, mely elméletek különféle nézőpontokból közelítik meg e jelenséget, egymást inkább kiegészítve, semmint egymással versengve. Amennyiben a hálózatokat a regionális gazdaságfejlesztés összefüggésébe ágyazottan vizsgáljuk, úgy számos előnyéből következően (erőforrások közös felhasználásából fakadó méretgazdaságosság, és rugalmasság; a fokozott kis- és középvállalkozói jelenlétből következő széleskörű fejlesztés; az együttműködésekből adódó gyors információhasznosulás; a széleskörű helyi kapcsolatrendszerekből fakadó nagy fejlesztőerejű technológiai árnyékhatás) a gazdaságfejlesztés központi elemévé válhat, amennyiben a hálózatépítés alapvető szabályainak átültetése sikerrel jár. Egy hazánkban megvalósítandó hálózatépítési program napjainkban még jelentős korlátokkal bír: hiányzik a megfelelő vállalkozói kapacitás, együttműködési készség, illetve képesség; korlátozott az egyes intézményeknek a hálózatépítésben megvalósítható részvételi képessége; hiányos a hálózatmenedzselés területén meglévő ismeretek, illetve szaktudás. In the early 1990s, issues of evolution and operation of business networks became central to organisational theory. Such networks were perceived as economic organisational units with characteristics never previously observed. Their evolution and operation could partly be explained by theories of transaction costs, resource reliance, organisational learning and competition strategy; all of which approach the same phenomenon from different perspectives, complementing rather than competing with each other. Networks considered in the context of regional economic development offer wide ranging advantages. These include optimal size and flexibility resulting from shared exploitation of resources, wider ranging developments resulting from concentration of SMEs, faster utilisation of information facilitated by co-operation and increased developmental capacity due to technological shadow effect. Network building in Hungary is hindered by several factors, including a lack of entrepreneur capacity and lack of intent and capacity to co-operate. Significantly, there is a limited capacity for individual institutions to participate in network building and insufficient levels of knowledge and expertise in the field of network management.
Keywords: Társadalomtudományok; Közgazdasági és gazdálkodástudományok