Innovációs képesség a regionális gazdaságfejlesztés alapja - Lukovics Miklós (SZTE Gazdaságtudományi Kar közleményei, 2005)
Napjainkban a gazdasági környezetet az egyre erősödő globalizációs folyamatok, a nem anyagi erőforrások felértékelődése, és a gyorsuló technológiai váltások jellemzik. Ebben a viszonylatban a vállalatok és a régiók versenyképessége egyre inkább a tudás és az információ előállításának, megszerzésének, illetve adaptálásának képességétől függ. A tudásteremtés, -terjesztés, innováció egyre dominánsabb szerephez jut a regionális versenyképességet befolyásoló tényezők és faktorok között. A tudás napjaink információs társadalmában a gazdasági fejlődés mozgatórugójává vált. Jelen tanulmány célja, hogy érzékeltesse az innovációs képesség, a regionális versenyképesség, és a regionális gazdaságfejlesztés közötti igen szoros kapcsolatot. Bemutatjuk továbbá, hogy az innováció eltérő fontossággal jelenik meg eltérő fejlettséggel leírható régiókban, így eltérő fejlettségű régiókat nem lehet ugyanolyan regionális innovációs stratégiákkal illetve gazdaságfejlesztési stratégiákkal kezelni. Today’s economic environment is characterized by increasing globalization processes, the upvaluation of non-financial resources and accelerating technological changes. In this respect the competitiveness of companies and regions increasingly depends on the ability of producing, obtaining and adapting information. Knowledge creation, dissemination and innovation gain a more dominant role among the components and factors influencing regional competitiveness. In today’s information society knowledge has become the driving force of economic development. The present paper highlights the strong interrelation of innovativeness, regional competitiveness and regional economic development. It also points out that the importance of innovation varies in regions with different development levels, therefore, such regions differing in the level of development cannot be handled with the same regional innovation and economic development strategies.