PVC/PMMA keverékek reológiai viselkedésének összehasonlítása - Román Krisztina; Zsoldos Gabriella (2017)
Absztrakt: Különböző PVC keverékek ömledék folyási viselkedését vizsgáltuk különböző feldolgozási hőmérsékleteken széles nyírási sebesség tartományon belül. Ezen keverékeknél, az alacsonyabb hőmérsékleten előállított polimereknél nagyobb viszkozitás figyelhető meg. A tanulmány célja a PVC/PMMA kompozitból készült keverék és natúr kemény PVC habkeverék reológiai viselkedésének összehasonlítása. A PVC ömledékben előforduló változások várhatóan függnek az egyszerű áramlási és hőmérsékleti igénybevételektől. így a vizsgálat során a keverék viszkozitás értékeinek változásait figyelhetjük meg különböző hőmérsékleti tartományokban. A hőmérséklet emelésével a viszkozitás görbék változásával a feldolgozhatóság és a feldolgozási hőmérséklet, a szerkezet módosulásaira lehet következtetni. A vizsgálati eredményekből következtetni lehet a hab feldolgozási paramétereire, továbbá a PMMA és PVC összeférhetőségére. Abstract: The effect of processing temperature on the melt flow PVC blends has been studied with a wide shear rate range. For those blends were prepared at lower temperatures higher melt viscosity could be observed. In this paper, comparison the rheological behaviour of neat PVC and PVC/PMMA blends. In the PVC melt changes depends on the simple flow and temperature loads. We were observed the rheological values changes at different production temperature ranges. The result of the measurements can be inferred from the processing and structural modifications. By temperature increasing the processing type and the temperature can be determined. Based on results of the tests, it can be concluded that the foam parameters, as well as compatibility between PVC and PMMA.