Fordítómemóriák és minta alapú fordítórendszerek kiértékelésének módszerei - Hodász Gábor; Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (3.) (2005) (Szeged) (2005)
Cikkünkben áttekintést adunk a fordítómemóriák és a hasonló mködés minta alapú fordítórendszerek kiértékelésének kérdéseiről. Megmutatjuk a lényegi különbségeket, amelyek megkülönböztetik ezeket a módszereket a gépi fordítás kiértékelésének már jól kidolgozott módszereitől. Kitérünk a tanító- és tesztkorpusz tulajdonságaira, valamint a szinkronizáló és a hasonlósági kereső modul önálló kiértékelésére. Bemutatjuk mind az automatikus mind az emberi közremködés metódusokat. Az egyes módszereket értékeljük, és javaslatot teszünk egy saját kiértékelő módszerre, amely figyelembe veszi a tanító és tesztkorpusz tulajdonságait és a rendszer célját: a fordítási munka minél hatékonyabb támogatását.