Kulcsszó-előfordulások relevanciájának vizsgálata magyar nyelvű hangzó híranyagokban - Gosztolya Gábor (Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia, 2014)
Kulcsszókeresés során a feladat felhasználók által beírt kulcsszavak elfordulásainak megtalálása nagyméret hangadatbázisokban. Egy adott kulcsszókeresési rendszer pontosságának meghatározásához ismernünk kell a kulcsszavak valós elfordulásait, mely feladatra léteznek automatikus módszerek, azonban az, hogy ezek eredményei mennyire esnek egybe az emberi elvárásokkal, nem egyértelm. Ennek vizsgálatához néhány tesztalanyt kértünk meg, hogy azonosítsák a számukra releváns kulcsszó-elfordulásokat. Válaszaikat több szemszögbl elemeztük: megvizsgáltuk, használatukkal mennyire változik meg kulcsszókeres rendszerünk pontossága; elemeztük, mennyire esnek egybe a válaszok egymással; valamint azt is megnéztük, hogy az egyes alanyok jellemzen milyen jelleg elfordulásokat tartottak relevánsnak.