FORvoice 120+ magyar nyelvű utánkövetéses adatbázis kriminalisztikai célú hangösszehasonlításra - Beke András; Szaszák György; Sztahó Dávid; Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (16.) (2020) (Szeged) (2020)
A jelen tanulmányban elsőként kerül bemutatása a FORvoice 120+ magyar nyelvű kriminalisztikai célú utánkövetéses adatbázis. A FORvoice célkitűzése egy kriminalisztikai szempontból megbízható, követéses, reprezentatív beszélői adatbázis elkészítése magyar nyelven. Az adatbázis vizsgálati anyagot biztosít a magyar nyelven történő kriminalisztikai fonetikai kutatásokhoz, illetve a törvényszéki hang-összehasonlító rendszerek fejlesztéséhez és kiértékeléséhez. Az adatbázis 120 beszélő (60 női és 60 férfi) felvételét fogja tartalmazni. A felvételek szigorú protokoll szerint történnek, amelyek követik a nemzetközi irányokat. A FORvoice lehetőséget biztosít, hogy azon akusztikai, fonetikai, nyelvészeti, beszédtechnológiai kutatásokat végezhessenek, külön tekintettel az adatközlő egyéni beszéd tulajdonságára, továbbá a törvényszéki hang-összehasonlító rendszerek fejlesztéséhez és kiértékeléséhez, új, egyéni akusztikai-fonetikai jellemzők megállapításához.