Economic autonomy versus "Economic Fundamental Right" the constitutional basis of consumer protection - Nagy Éva (Szegedi Jogász Doktorandusz Konferenciák, 2013)
Tanulmányom célja a fogyasztóvédelem alkotmányos relevanciájának vizsgálata Magyarország 2012. január 1-jén hatályba lépő új Alaptörvényének fényében. Az első részben bemutatom az Alkotmánybíróságnak a hatályos Alkotmányunk 9. §-ában szereplő, magánjogi természetű gazdasági jogokkal és alapelvekkel kapcsolatos gyakorlatát és az azokra vonatkozó értelmezési elveit. Fő kérdésem az, hogy a törvényhozó beavatkozása a magánjogba azáltal, hogy alkotmányos rangra emeli a fogyasztók védelmét, milyen változást hozhat a törvényhozásban és a polgári jogi jogalkalmazásban. Fontosnak tartom megemlíteni az Európai Unió releváns normáit, melyek igazolhatják a fogyasztóvédelemről való alkotmányos rendelkezést. Megvizsgálom azon négy Európai Uniós tagállami alkotmány rendelkezéseit is, melyek kifejezetten tartalmazzák a fogyasztók védelmét. Tanulmányomban arra a következtetésre jutok, hogy a magyar törvényhozó úgy döntött, oly módon építi be az új Alaptörvénybe a fogyasztók védelmét, hogy az inkább a jogpolitikára és a törvényhozásra vonatkozó alapelv, de nem egy alapjog, amely feljogosítaná a fogyasztókat a jogaik érvényesítésére. Úgy vélem, hogy ebben a formában az Alaptörvény konkrét rendelkezése deklaratív jellegű, és nem hoz majd gyökeres változást sem az eddigi és a jelenlegi törvényhozási gyakorlatban, sem a magánjogi jogérvényesítésben.