Hatékonyabb készségtanulás hipnózisban - Polner Bertalan (Szegedi pszichológiai tanulmányok, 2012)
A hipnózis egy módosult tudatállapot, a relaxáció élménye és az automatizmus megtapasztalása jellemzi. Több kognitív funkcióról kimutatták már, hogy hipnózis hatására megváltozik. Azonban igen kevés kutatás helyezte vizsgálatának középpontjába a hipnózis hatását az implicit kognícióra. Az implicit szekvenciatanulás jelentős szerepet játszik a motoros, kognitív és társas készségekben. Ezért fontos kérdés, hogy hogyan lehet fejleszteni az implicit tanulási képességet. Jelen kutatás célja a hipnózis implicit szekvencia-tanulásra tett hatásának feltárása. Kutatásunkban az aSRT feladatot alkalmaztuk az implicit tanulás mérésére, a feladatban az alanyok egy rejtettszekvenciát tanulnak meg, a tanulás tudatosulása nélkül. Eredményeink szerint a hipnózis erősen hipnábilis személyeknél serkenti az implicit tanulást. Kutatásunk rámutat arra, hogy a hipnózis alkalmas lehet a készségtanulás gyorsítására, így hozzájárul a hipnózis és a hipnoterápia hatásmechanizmusainak megértéséhez.