A NÉBIH étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ellenőrzéseinek bemutatása - Szilvássy Blanka Daniella (Élelmiszervizsgálati közlemények, 2019)
A különböző, kedvezőnek tekintett, humán-élettani hatásokat hordozókból előállított étrend-kiegészítő készítmények utáni érdeklődés évek óta töretlenül növekszik, így a növekvő fogyasztás révén azok élelmiszer-biztonsági jelentősége is nagy. Gyártásukat, forgalmazásukat a jogszabály notif ikációhoz köti. A jelenlegi jogszabályi környezetben e készítmények az élelmiszerek kategóriájába tartoznak, így ellenőrzésük többek között az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság feladata. Kéziratomban a NÉBIH által végzett ellenőrzések fontosabb eredményeit, illetve a 2018-ban nemzetközi szinten végrehajtott Pangea Akció ismertetem. Az ellenőrzéseket a NÉBIH részben saját ellenőrzési és monitoring tervei, részben közérdekű bejelentések alapján végezte. A NÉBIH a feltárt jogsértéseket saját honlapján tette közzé.