Táplálkozásgenomika és élelmiszervizsgálat = Nutrigenomics and food investigation - Szabó S. András (Q & M Kft. Budapest, 2012)
A táplálkozásgenomika egy viszonylag új tudományterület, amely felhasználva a táplálkozástudomány és funkcionális genomika módszereit, a tápanyagbevitel és a humán genom közötti kölcsönhatásokat tanulmányozza. A táplálkozásgenomika eltér a konvencionális táplálkozástól, a fogyasztókat nem tekinti azonosnak genomikai szempontból és tápanyagigény szempontjából sem. Alkalmazásával lehetővé válik a személyre szabott táplálkozás, egyes betegségek prevenciója és terápiája egyaránt. A gyakorlati alkalmazás egyik feltétele viszont a kis koncentrációjú komponensek mérésére is alkalmas élelmiszervizsgálati eljárások fejlesztése. Nutrigenomics represents a rather new scientific field, which covers - using the methods of nutritional science and functional genomics - the interactions between the nutrients and the human genom. Nutrigenomics differs from traditional nutrition, the consumers are grouped to genomic aspects, and therefore the needs of nutrients are also different. Using nutrigenomics it is possible to establish an individual diet and to prevent and cure some diseases. But one of the conditions of practical application of nutrigenomics is the further development of food control methods, suitable also for measurements of components with very low concentration in food samples.
Keywords: Műszaki és technológiai tudományok; Egyéb műszaki tudományok és technológiák; Élelmiszer és italfélék