Az aerob bacillus-spórák csírázóképességének vizsgálata élelmezésegészségügyi szempontból - Polónyi Pál; Szántha János (Műszaki Könyvkiadó Budapest, 1955)
Optimális körülmények között a hőkezeletlen mesentericus spórák 15 perc után, míg a subtilis spórák 60 perc után indulnak csírázásnak. Az első osztódó vegetatív egyedeket a mesentericus spóráknál 60 perc, a subtilis spóráknál 150 perc eltelte után figyeltük meg. Hőkezelt spórák esetében 100 C°-os 15 percig tartó hőbehatás a mesentericus spórák csírzását 8, a subtilis spórák csírázását pedig 10 órával késlelteti. A hőbehatás tartam a egyenes arányban késlelteti a spórák csírázását. A spóraszám emelkedésével és a spórarögök jelenlétében a 15 percig tartó 100C°-os hőkezelés kisebb m értékben volt képes késleltetni a spórák csírzását és ennek következtében a csírázás m ár 5 óra után bekövetkezett. A mesentericus bacilusok spóráinak a subtilis spórákénál gyorsabb csírázására vonatkozó észlelésünk a két válfaj elkülönítéséhez diagnosztikai célból felhasználható. Ugyanazon törzsön belül a spórák inkubációs időtartam a nagy szóródást mutat. U nter optimalen Umständen fangen die m it Hitze nicht behandelten Mesentericussporen nach 15. Minuten, die Subtilissporen nach 60 Minuten an zu keimen. Die ersten sich teilenden vegetativen Individuen beobachteten w ir bei den Mesentericussporen nach Ablauf von 60 Minuten, bei den Subtilissporen nach 150 Minuten. Im Falle m it Hitze behandelter Sporen verzögert eine Hitzeeinwirkung von 15 M inuten auf 100 C° die Keimung der Mesentericussporen um 8, diejenige der Subtilissuoren um 10 Stunden. Die Dauer der Hitzeeinwirkung hält die Keimung der Sporen in geradem’ Verhältnis auf. Mit der Erhöhung der Sporenzahl und in Gegenwart von Sporenklumpen w ar eine 10 M inuten lange Hitzebehandlung auf 100 C° in geringem Masse imstande die Keimung der Sporen aufzuhaitfen, infolgedessen erfolgte die Keimung bereits nach 5 Stunden. Unsere Beobachtung über die schnellere Keimung der Sporen von Bacillus mfesentericus im Vergleich zu den Subtilissporen kann bei der Absonderung der beiden A barten zu diagnostischen Zwecken verw endet werden. Innerhalb desselben Stammes weist die Inkubationszeit der Sporen grosse Verschiedenheiten auf.
Keywords: Műszaki és technológiai tudományok; Egyéb műszaki tudományok és technológiák; Élelmiszer és italfélék